lørdag 6. februar 2010

Ludvig Holberg og "Niels Klims underjordiske reise"!


Ludvig Holberg (1684-1754) kom fra Bergen, og fikk sin akademiske utdannelse ved Københavns universitet. Holberg tok teologisk embetseksamen, og ble utnevnt til professor i 1717. Holberg var den ledende formidling av europisk kulturstrømminger til Danmark-Norge. Erfaringene fikk han fra sine mange reiser til europeiske land som Holland, England, Tyskland, Italia og Frankrike. Han regnes også som den betydeligste forfatteren i kongeriket på 1700-tallet.


I 1714 skrev Holberg den kjente, men også rare, boka ”Niels Klims underjordiske reise” som regnes å være et av høydepunktene i Holbergs karriere. Boken ble opprinnelig skrevet på latin, og gitt ut i Tyskland. Boka er den eneste romanen til Holberg, og var den første science fictionromanen i Norden.


Boka handler om Niels Klim, en nyutdannet og eventyrlysten naturforsker. Niels studerer en hule på Fløyen, men faller oppi hullet og kommer til en underjordisk verden. Han havner på planeten Nazar hvor innbyggerne er trær, og de har sitt eget lille samfunn. Niels havner i trøbbel etter å ha klatret opp i et tre, av typen hunkjønn. Dette blir nærmest sett på som voldtekt, og Niels må møte i retten og få sin dom.


På denne tiden var det sterks sensur i litteraturen, og man kunne ikke kritisere samfunnet uansett hvor ille det var. Dette var mye av grunnen til at Holberg gav boken ut i Tyskland, hvor det var mer åpent for frie ytringer enn i Danmark-Norge på den tiden. Likevel klarer Holberg å lure inn noen momenter som vi ser er knyttet til deres eget samfunn. Trærne på planeten Nazar snakker et språk Niels ikke forstår, og de har et helt annet syn på ting enn det han er vandt til. Det eneste han vet er at det er annerledes enn hva han er vandt til, og bedømmer da innbyggerne so dumme og systemet som latterlig. Dette viser den tids toleranse og åpenhet for nye kulturer, som var meget begrenset. Holberg var også forut sin tid når det gjelder kvinnesyn. Han måtte som sagt møte i retten, hvor dommeren var en kvinne. Sannsynligheten for at det hadde skjedd i den virkelige verden på 1700 er vel lik null, så vi kan si at Holberg var tidlig ute med å ta opp kvinnesaken!

3 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Hei:)
    det var veldig fint innlegg og bra innhold.Jeg liker godt din blogg:)

    SvarSlett
  3. Hallaballa! Du skriver hvertfall langt, det skal du ha. Flink med hypertekst og greier.

    SvarSlett